En realitat, la notícia de La Vanguardia diu literalment "Cultura se gasta 1.392 euros en un estudio para la "creación de olor" en una exposición sobre Esculapio ".
Suposo que ningú pot ni imaginar-se que es pugui crear una fragància amb aquests diners. Em declaro responsable de la idea de perfumar l'ambient de l'estàtua amb un aroma que recordés els diversos productes que s'ofrenaven als temples de l'antiga Grècia. Vaig escriure a la casa Puig Beauty & Fashion, tot proposant-los de col·laborar amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya en el desenvolupament d'aquesta fragància, i va ser aquesta empresa qui va córrer amb el cost de crear la olor, una olor que transportava... En Rosendo Mateu, el perfumista en cap de Puig, hi va treballar amb gran interès i sense escatimar mitjans. La feina que va fer la casa Puig no sé quant els va costar, però segur que moltíssim més de mil euros...
Un cop disposàvem de la olor, calia escampar-la en la concentració adequada, de manera que la olor es percebés tan sols en l'espai del déu, i ho fés amb la intensitat exactament desitjada. Això sembla molt fàcil però no ho és gens. Afortunadament, tenim a Barcelona un dels experts de nivell mundial en aquest tema, Darío Sirerol, que ha treballat en moltes exposicions d'altres museus i que té patents mundials de diversos aparells especials.
Ell s'encarregà de diluïr l'essència en la proporció adequada i de dissenyar, instal·lar i mantenir el sistema que l'escampava. A mi, el preu que va cobrar no em sembla especialment car. Amb els mateixos diners comprem quatre o cinc focus Erco i ningú no en diria res.
Una exposició ha de transmetre informació i sensacions. I un dels suports d'aquesta informació i d'aquestes sensacions és l'olor. Igual que ho és el so, la música, els audiovisuals, les escenografies, els plafons o les vitrines. A quina llei hi diu que no podem fer servir alguns d'aquests recursos des dels museus públics?
5 comentaris:
Per fi tornem a sentir la teva veu, Pere! Gràcies per posar les coses al seu lloc.
Quina llàstima que gent curta de vista (amb tot els respectes pels que, com jo, ho som de veritat), sigui incapaç de gaudir d'una exposició com la de l'Esculapi.Poder gaudir l'art, la bellesa i la història amb els cinc sentits és tot un luxe!
Entrevista al conseller Tresserras a Vilaweb. Cap pregunta sobre patrimoni. Quina pena!
El desinterès de Vilaweb per temes de patrimoni és crònic, i contrasta amb l'ús polític que la COPE i els mitjans afins donen a la història antiga i al passat... S'estan apropiant del patrimoni!
No caigueu en el parany, si us plau.
De ben segur que hi ha estafes en els informes d'aquest triumvirat que ens ensorra.
L'estàtua grega més bella del nostre País va tenir, massa pocs dies, el temple que havia esperat durant cent anys.
I per una vegada vam estar orgullosos del nostre patrimoni.
Ara resta, encongida, a Empúries. Potser a l'espera d'un nou temple.
Gasteu, gasteu calés fent banderoles i anuncis de propaganda del govern! Denuncieu-ho. !
Però deixeu els déus, els pocs que queden al nostre poble tranquils.
Contempleu aquesta fotografia. Descarregueu-vos-la, mireu-la.
I no caigueu en el parany, si us plau.
Emporitana
Salud: No es correcto "vosté em difama", es solo una noticia...
En cuanto al perfumeo, desde mi punto de vista, es un sacrilegió hacia el Deu,y a la cultura Grega.
Le felicito por su "pagina blog", es bona.
No se enfade es la "democrácia"...
Es seu comentari: Senyor tres micos, vosté em difama i parla sense saber de què va. Si vol informar-se'n visiti http://aobg.blogspot.com/2008/05/el-perfum-del-temple-dasclepi.html
La noticia, en http://argelaguer.nireblog.com/post/2008/03/10/museu-arqueologia-de-catalunya-mac-lalarma-sha-disparat: Esperem que el nou director del MAC tingui més éxit... Per cert, que em sembla que el cessament (oficialment dimissió) de Pere Izquierdo té a veure amb coses com que en temps de greu crisi econòmica es fes un estudi de 2 fulls sobre la conveniència de col·locar dos ambientadors al voltant d'una estàtua (per a una exposició temporal), que va costar prop de 1500 €.
Bon vent a personatges com aquest.
Publica un comentari a l'entrada