dilluns, 18 de juny del 2007

Per molts anys, IEC!

Avui toca felicitar l'Institut d'Estudis Catalans i el seu president Salvador Giner, en ocasió del centenari de l'Institut.

Tal dia com avui, fa justament un segle, Josep Puig i Cadafalch signava el decret de la Diputació de Barcelona pel qual es creava la nostra Acadèmia Nacional.

Cal recordar que l'Institut és pràcticament la única institució comú a tot els Països Catalans que està reconeguda oficialment. Hi ha institucions que, si no existissin, s'haurien d'inventar. Em temo que en les circumstàncies actuals no seria possible crear l'Institut d'Estudis Catalans, així que tenim molta sort de la visió de futur d'aquells que s'hi van llençar ara fa cent anys. I especialment del gran monstre intel·lectual que fou Puig i Cadafalch, el mateix que al cap de mig any impulsava les excavacions arqueològiques a la ciutat d'Empúries.

També caldrà algun dia reconèixer el paper de les diputacions, i especialment de la Diputació de Barcelona, en la construcció de les institucions culturals que la nostra cultura necessitava i necessita. I també en la seva preservació en els moments més nefastos de la nostra història recent.

L'IEC té reconeguda l'autoritat normativa sobre la llengua, i té un prestigi consolidat com a acadèmia científica, tant al país com internacionalment. Esperem que aviat recuperi també el seu paper en la recerca, la protecció i la dinamització del patrimoni cultural, en col·laboració amb les administracions, les universitats i els museus del país.
Estic segur que la secció històrico-arqueològica de l'IEC podria ajudar a donar a les polítiques patrimonials del país la solidesa, seriositat i permanència que calen, i que desgraciadament manquen.