dimarts, 24 de març de 2009

Bona pesca!

Segons informa el ministeri de cultura grec en un comunicat, un fragment d'una estàtua eqüestre de bronze hel·lenística (de les darreries del segle II aC o les primeries de l'I dC), de grans dimensions, ha estat trobada a les xarxes d'una barca d'arrossegament entre les illes de Kos i Kalimnos, a la mar Egea:

Στις 18 Μαρτίου 2009, ανελκύστηκε από τράτα, από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Κω, κατά δήλωση του αλιέα κ. Μ. Κουφάκη, κορμός χάλκινου έφιππου θωρακοφόρου αγάλματος που χρονολογείται μάλλον στην Υστεροελληνιστική Εποχή (τέλος 2ου αι. π.Χ. – αρχές 1ου αι. π.Χ.). Ο κορμός φέρει χιτωνίσκο με κοντές χειρίδες, θώρακα και χλαμύδα και κρατούσε ξίφος κρεμασμένο από τελαμώνα, που διακοσμείται με πλακίδιο με εγχάρακτη παράσταση αρχαϊστικής Νίκης. Ακριβέστερες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τον καθαρισμό του ευρήματος που είναι καλυμμένο με θαλάσσιο επίπαγο. Το εύρημα έχει τοποθετηθεί σε ειδικές δεξαμενές αφαλάτωσης που διαθέτει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Σημαντική ήταν η συμβολή του Λιμεναρχείου Καλύμνου στο όλο εγχείρημα για τη μεταφορά του.
La troballa de materials arqueològics és habitual en les xarxes de pesca, i més encara ara que són cada cop més grans i resistents, i les arrosseguen barques més potents.

A Catalunya, la supervisió d'aquestes troballes es fa mitjançant el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, que disposa de dues persones altament qualificades per atendre 580 km de costa, els cursos fluvials, els llacs i les capes freàtiques.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Només dues persones s'encarreguen d'aquesta tasca a Catalunya?

Pere ha dit...

Sí. I si comptem els Països Catalans hi tenim tres arqueòlegs subaquàtics treballant a l'administració de manera estable. Les Balears, les Pitiüses, Catalunya Nord, Andorra i la Franja estan a zero. El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya compta amb un director, el Dr. Xavier Nieto, i un tècnic, en Gustau Vivar. Cap restaurador, ni auxiliar, ni subaltern. A banda, es contracta personal eventual o empreses quan coincideixen necessitats i recursos. Al país hi deu haver dos centenars de persones amb formació i experiència en el tema, que ens hem de guanyar la vida d'altres maneres o a altres bandes...