dimecres, 8 d’agost del 2007

Esperança, estadística i màgia

Feia temps que no em divertia tant escoltar una conferència com amb aquesta de Hans Rosling, un metge suec prestigiós, expert en desenvolupament, innovador tecnològic i autèntic histrió, anomenada New insights on poverty and life around the world.

Per als qui ens preocupen les situacions d'extrema desigualtat que pateix el món, o sigui suposo que per a gairebé tothom, el missatge d'en Rosling és esperançador. Vé a dir que en tres o quatre dècades s'haurà produït un desenvolupament generalitzat arreu del planeta, i ho fa evident amb uns gràfics estadístics impressionants. Creu que cada racó de món trobarà la seva via, i entén el desenvolupament econòmic tan sols com a mitjà per arribar als objectius que són veritablement importants: la salut, el medi ambient, els drets humans i, per damunt de tot, la cultura.

A més, la presentació i l'anàlisi de les dades és molt espectacular, gràcies a un programa que permet analitzar a cop d'ull centenars de dades en moviment i que ha estat creat amb programari llliure pel mateix autor i els seus fills. El programa, anomenat Trendalyzer, ha estat comprat per Google i espero que aviat el podrem utilitzar en arqueologia. El seu potencial és impressionant, perquè permeten comparar sèries de dades encara que estiguin incompletes, jugant alhora amb un bon nombre de variables. Sembla màgic.

Esperem que els pronòstics no vagin errats...