divendres, 6 d’abril del 2007

On són les Canàries?

Per tancar el tema de mapes i ideologia del post anterior, avui he descobert un joc didàctic fantàstic que ha penjat Justícia i Pau a internet. Es tracta d'un mapa d'Àfrica on cal posar cada estat en la seva situació exacta. És un bon test de coneixements de geografia i informa del nom de la capital de cada estat i d'algunes dades sobre alguns dels seus problemes. S'hi inclouen territoris que actualment no són independents, com ara el Sàhara Occidental.

La idea és bona, però -pel meu gust- no acaba d'estar ben resolta. D'entrada, alguns països petits te'ls compta com a errades encara que els posis al seu lloc. I és llàstima que no s'hi informi una mica més sobre llengües i grups ètnics, sabent que els estats i les fronteres d'Àfrica es poden considerar els més artificials del món. Les úniques ètnies que s'hi esmenten em sembla que són els hutus i els tutsis. No hi he vist res sobre els tuaregs, els nuer, els bosquimans, els dogons, els berbers,... i tantes altres cultures que ens fascinen als llibres d'antropologia. I tampoc no es diu res sobre les amenaces que planen sobre aquestes cultures.

Curiosament, les Illes Canàries no són a la llista. Hi ha les Seychelles, o les Maurici, que són al mig de l'Índic, però les Canàries no. Si fós malpensat diria que han estat omitides conscientment, per amagar que hi ha un moviment independentista, encara que molt minoritari, que en reclama la descolonització.

Però és més probable que el subconscient hagi traït els autors del mapa, i que hagin oblidat que de Fuerteventura a les costes del Sàhara hi ha 96 km, més o menys la distància de Girona a Barcelona, mentre que de l'Illot d'Alegranza fins a Cadis hi ha 1.030 km. Estem tan habituats a veure mapes amb les Canàries posades a tocar d'Andalusia, que el subconscient ens pot trair i oblidar que, per molt espanyoles que es vulgui que siguin, també són geogràficament africanes.