diumenge, 20 de maig del 2007

La nit dels museus

Qui pensi que a la gent no li interessen els museus, s'hi hauria d'haver acostat dissabte a la nit, i hauria canviat de punt de vista. L'èxit d'aquest Dia Internacional dels Museus que s'ha convertit en cap de setmana llarg, ha estat sorprenent per a tothom.

Una hora abans d'obrir, a les nou, hi havia cua a la porta de la seu de Barcelona de Museu d'Arqueologia, mentre encara estaven sobrevolant Olèrdola en globus els darrers que s'esperaven des de les sis de la tarda.

La visita teatralitzada a l'exposició Reflexos d'Apol·lo, acompanyada d'un tast de menjars grecs antics, va congregar 377 persones. L'afluència va doblar les previsions, i va obligar a reduir l'espectacle i a augmentar fins a 70 persones els grups de la visita comentada.

La veritat és que ni l'exposició ni les activitats no estaven preparades per a tanta gent, i que això va disminuir la qualitat de la visita, i les menges per càpita, tot i que la gent en va sortir satisfeta, i tot va anar rodat gràcies als titànics esforços del personal que hi participà.

L'any que vé serem més previsors i conscients de l'atractiu d'aquesta festa per als ciutadans que s'interessen pels museus.

Aquests tres dies d'entrada gratuïta i multitudinària han confirmat la necessitat de començar a estudiar un contracte programa per a la gratuïtat dels museus públics, començant pels nacionals. L'exemple britànic, que des del 1997 ha implicat un 83% de creixement del públic, ha estat exportat recentment a Baltimore.

És una aposta que va molt més enllà de l'abolició de barreres econòmiques i que compromet els museus a treballar activament per l'accés a la cultura de tota la població, a canvi d'un generós finançament governamental. Curiosament, el descens de la venda d'entrades es veu compensat gairebé exactament amb l'increment de beneficis de les botigues dels museus. I cal no oblidar que els escassos estudis econòmics sobre el sector afirmen que cada visitant aporta entre 43 i 300 € al PIB de l'entorn de cada museu. Al darrer número de Mnemósine, calculava que els visitants del MNAC aporten al PIB de Barcelona com a mínim tres vegades allò que hi aporten les administracions.
Cal que els museus orientin la seva atenció cap a la societat i cal que la societat els consideri un servei públic especialitzat en la cultura i l'educació tan útil, digne, universal i gratuït com una escola o un centre de salut, on a ningú no se li acut cobrar entrada.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Felicitats per l'èxit!

AlbertSierra ha dit...

Pere,

He viscut des de dins la campanya de difusió d'enguany sobre el dia internacional i la veritat és que probablement hem de parlar d'èxit general. Crec que ja us han demanat les dades de participants. Jo estic preparant unes estadístiques del comportament del públic a la web d'informació que vam fer que han donat uns resultats força interessants. Així que estiguin llestos els farem arribar a tots els museus.

En qualsevol cas us puc avançar que les activitats nocturnes a Barcelona van centrar l'atenció de dissabte i van ser l'opció de lleure cultural majoritària. Una molt bona notícia.